Ana içeriğe atla

Pamuk Poğaça Tarifi

 

Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • İsteğe göre iç malzeme
  • Üstüne yumurta sarısı

Pamuk Poğaça Nasıl Yapılır?

  • Ilık su, süt, şeker ve yaş maya çırpma teli ile iyice karıştırılır. Üstü kapatılır, mayanın aktif hale gelmesi beklenir.
  • Zeytinyağı, yumurta ve tuz eklenip tekrar karıştırılır. Üstü kapatılır ve 15 dk bekletilir. 5 su bardağı un eklenir ve hamur önce el ile karıştırma kabında karıştırılır.
  • Ardından tezgaha alınan hamur vur katla yöntemi ile yaklaşık 10 dk güzelce yoğurulur. (Hamuru çektiğiniz zaman kopmadan sünüyorsa, kesik kopuk görüntü yoksa olmuştur)
  • Mayalanacağı kaba alınan hamurun üstü elimizi kullanarak zeytinyağı ile sıvanır. Üstü örtülerek mayalandırılır.
  • Mayalanma gerçekleştiğinde tezgaha alınan hamur vur katla yöntemi ile bir miktar yoğurularak gazı çıkarılır.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her bir parça tek tek,  tezgahta önce parmak uçlarıyla  genişletilir, ardından hamurun içine istenilen malzeme koyulur ve kapatılır.
  • Kapanan tarafı altta kalacak şekilde tezgahta pençe hareketi yapılarak yuvarlanır (tezgahtayken parmaklar ve avuç içi ile kapatıp, hamura bastırmadan, avuç değdirmeden parmaklarının arasında gezdirerek yuvarlama).
  • Tepsiye alınan poğaçalar tekrar 20 dk kadar mayalandırılır (hafif kabaracaktır, halinden anlaşılır mayalandığı).
  • Tepsi mayalaması olan poğaçaların üstüne yumurta sarısı sürülür. İstenilen malzeme varsa susam çörekotu gibi koyulur.
  • 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir ( Çabuk pişiyor). Fırından alındığında daha parlak ve lezzetli olması için fırça ile tereyağı sürülür. Tüketene kadar örtü altında bekletilir. Afiyetle 
  •  Aynı hamuru bütün olarak parmaklarınızı bolca tereyağıyla yağlayarak genişletip tekrar katlayıp tereyağlı genişletirseniz aralarında tereyağı olan katmanlarınız olur. Bu haliyle çubuk şeklinde kesip, bükerek şekillendirirseniz lezzetli ve tel tel bir açmalar yapmış olursunuz.
  •  Aynı hamuru şekillendirdikten sonra  pekmezli su ile ıslatıp kavrulmuş susama bandırarak pişirirseniz simit poğaçalarınız olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EKŞİ MAYA NEDİR, EVDE EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR? MAYA REHBERİ

  Eğitmen Şef Arif Akdaş, ekşi maya nedir sorusunu şöyle yanıtlıyor: Ekşi mayalar tek hücreli organizmalardır. Yiyeceklerini elde etmek için enzimleri kullanırlar. Ekşi maya içerisinde yer alan sayısız tür ve çeşitte maya ve laktik asit bakterisi vardır. Un, sıcaklık ve yaratılan ortam, hangisinin gelişeceğine karar verir. Ekşi maya, un ve suyun karıştırılarak  belirli bir zaman ve ısıyla bekletilmesiyle  oluşur. Maya tarafından üretilen laktik asit bakterisi, un ve havadaki yabani bakterileri kullanarak enzimleri aktive edilmesini sağlar. Bu fermantasyon sonucu ekşi maya oluşur. Ekşi maya yapımında önemli olan mayanın oluşum sürecinde kimyasal ve fiziksel tepkimelerini anlamak ve süreci gözlemlemektir. Ekşi maya yapımında unun kalitesi önemlidir. EVDE MAYA NASIL YAPILIR? MAYANIN PÜF NOKTALARI NE? Eğitmen Şef Arif Akdaş, evde maya yapımını ve tarifin aşamalarını şöyle anlatıyor: EKŞİ MAYA YAPIM AŞAMALARI VE PÜF NOKTALARI Tercihen çavdar ve tam buğday unu kullanılır. İlk m...

Şebeke Programı

Kanal D ekranlarında yaz sezonuna fırtınalı bir giriş yapan şebeke programı , izleyicilerine bol kahkahalı dakikalar yaşatıyor. Partnerinin evine ailesi ile tanışmak için giden şakazedelerin karşılaştığı manzara, yepyeni komedi-reality programının aldığı övgüyü gözler önüne seriyor. Koray ile başlayan maceraya ardı ardına yeni kurbanlar ekleniyor. Takipçilerinin ortak buluşma noktası olan sebekeizle.com sitesi, bölümler ile ilgili detayları yazılı ve görsel olarak kullanıcılarına aktarıyor. Daha önce yayınlanan ilk dört bölümü ve 8 Temmuzda ilk bayan şakazede Aylin'in konuk olacağı Şebeke'yi HD görüntü kalitesi ile izleyebilirsiniz. Şebeke 5. bölüm e konuk olacak Aylin ve Serdar'ın Şebeke oyuncuları na ne kadar tahammül edeceğini hep beraber izleyeceğiz. Detaylı fragman görüntüsünü aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

ÇİĞ SÜT NASIL KAYNATILIR, NE KADAR SÜRE DAYANIR?

  Çiğ Süt Mü, Hazır Süt Mü? Çiğ süt, sütün pastörize edilmemiş ve işlenmemiş haline denir. Yani süt sağıldıktan sonra mutfaklardaki yerini alır. Hazır süt ise bir takım işlemlerden geçer. Bu yüzden çiğ süt satın alırken mutlaka güvenilir ve sağlıklı yerler tercih edilmelidir. Aksi takdirde sağlık açısından ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Çiğ süt daha sağlıklı görünse de, 1-2 gün içerisinde tüketilmeli veya süt ürünleri yapımında kullanılmalıdır. Hazır sütlerin dayanıklılık süresi ise daha fazladır. 'Çiğ süt kaynatılmadan içilir mi? sorusu ise en fazla merak edilen sorulardan biridir. Çiğ süt kaynatılmazsa, kısa süre içerisinde zararlı organizmaların üremesine yol açar. Bu organizmaların oluşmasını önlemek için, çiğ süt mutlaka ısıya tabi tutulmalı, yani kaynatılmalıdır.  Çiğ Süt Ne Kadar Süre Dayanır? Hiçbir işlemden geçmemiş çiğ süt, tüm saklanma koşulları oluşturulduysa buzdolabında 2 gün muhafaza edilir. Eğer şartlar uygun değilse 1 gün içerisinde bozulmaya başlar. Bu yüzd...