Ana içeriğe atla

Mutfak Ölçüleri: Tariflerde Kullanmanız İçin Standart Ölçüm Listesi

 İşte tüm bu sorular, hepimizin evde tarif denerken karşılaştığı ya da kafamıza takılan soruların bütününü oluşturmaktadır. Biz de Lezzet Dergisi olarak siz okuyucularımızın yararlanacağı, kafa karışıklıklarını gideren bu yazıyı hazırladık. Öncelikle karar vermemiz gereken husus, hangi bardağı kullanacağız. Biz her evde bulunan ve herkesin yararlanacağı klasik su bardağını tercih ettik ve ölçüleri bu klasik su bardağını baz alarak belirledik.

  • Su bardağı olarak 200 ml olan su bardağı;
  • Çorba/yemek kaşığı olarak 10 ml ölçülü kaşık ;
  • Tatlı kaşığı olarak 5 ml tatlı kaşığı;
  • Çay kaşığı olarak 2,5 ml çay kaşığı ölçülerini kullandık.

Ölçülerini kullandık.

Kullandığımız ölçüler, hacim ölçüleridir. Dikkat ediniz ağırlık ölçüleri değil hacim ölçüleri. Peki nedir bu hacim ölçüleri? Kullandığımız ölçü kabının içindeki malzemenin ağırlığı değil de kapladıkları alandır. Yani, büyüklerimizden hep duyduğumuz ''Bir kilo demir mi ağırdır, bir kilo pamuk mu?'' sorusunun ta kendisidir. Kısacası bizim baz aldığımız ölçü kabı su bardağıdır ve bu su bardağına koyduğumuz un ve suyun ağırlıkları farklıdır. Bu husus bir yana dursun ölçüyü etkileyen bir diğer hususta, ölçü kabını doldurma şeklimizdir. Biz ölçü kabını doldururken hepimizin tercih ettiği yöntemi tercih ettik. Örneğin 1 su bardağı unun miktarını öğrenmek için, un kabına bardağı daldırdık ve bir spatula/bıçak yardımı ile üzerini sıyırdık. Bunun sonucunda da klasik su bardağı ile 1 bardak unun 100 gr ile eşdeğer olduğunu gördük. Eğer kaşık yardımı ile ölçü kabına ekleyecek olursak bu miktar içerisindeki alana bağlı olarak değişecektir. Ya da bardak içerisine unu hiç hava almayacak şekilde bastırarak koyarsanız, kullandığınız un miktarı daha fazla olacaktır. Ancak biz hazırladığımız bu yazıda hepimizin en rahat ettiği ve kafa karıştırmayacak olan gramajları sizinle buluşturduk. Sizde un ölçerken un kabına ölçü kabınızı daldırın ve üzerini bir araç yardımı işe sıyırın. Daha küçük partiküllere sahip olan pudra şekeri, kakao, nişasta gibi ürünlerde ise bir kaşık yardımı ile ölçü kabına doldurmanız daha doğru olacaktır. Ölçü kabı olarak kaşık kullanacaksak, kullanacağımız ürünü kaşık yardımı ile alıp üzerini bıçak yardımı ile sıyırmak en doğrusu olacaktır. Sıvı malzemelerde ise ürünü nasıl koyduğumuz herhangi bir fark yaratmayacaktır.

İşte size evde kullanacağımız birçok malzemenin ölçümü ve karşılığı. En çok ihtiyacımız olanlar;

1 su bardağı un = 100 gr

1 su bardağı toz şeker = 180 gr

1 su bardağı süt = 200 gr (250 ml)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kolay Ekmek Tarifi

  Kolay Ekmek Tarifi İçin Malzemeler 2.5 su bardağı un 1 su bardağı ılık su Yarım paket maya 1 tatlı kaşığı şeker 2 çay kaşığı tuz Kolay Ekmek Nasıl Yapılır? Yarım paket maya, şeker ve ılık suyu boş bir kaba alın ve karıştırın. Mayanın çözünmesi için 3-4 dakika bekleyin. Daha sonra karışımın üzerine yavaş yavaş un ve tuzu ekleyin. Tüm malzemelerin karışması için, tahta kaşık kullanın. Hamuru, ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurun. Ardından üzerini streçle kapatın ve 1 saat bekletin. Mayalandırma süreci bittikten sonra, hamuru birkaç dakika daha yoğurun ve elinizle şekil verin. Hamuru yağlı kağıt serili bir tepsiye alın ve 20 dakika daha bekletin.  Son olarak üzerine bıçak yardımıyla bir çizik atın. İsterseniz susam ve çörek otu da serpebilirsiniz. Hamuru, 200 dereceye ayarlanmış fırına atın ve 30 dakika pişirin. Afiyet olsun. Kolay Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir? Ekmek yapımında maya kullanmak istemiyorsanız, mayasız ekmek tarifimizi de deneyebilirsiniz....

Şebeke Programı

Kanal D ekranlarında yaz sezonuna fırtınalı bir giriş yapan şebeke programı , izleyicilerine bol kahkahalı dakikalar yaşatıyor. Partnerinin evine ailesi ile tanışmak için giden şakazedelerin karşılaştığı manzara, yepyeni komedi-reality programının aldığı övgüyü gözler önüne seriyor. Koray ile başlayan maceraya ardı ardına yeni kurbanlar ekleniyor. Takipçilerinin ortak buluşma noktası olan sebekeizle.com sitesi, bölümler ile ilgili detayları yazılı ve görsel olarak kullanıcılarına aktarıyor. Daha önce yayınlanan ilk dört bölümü ve 8 Temmuzda ilk bayan şakazede Aylin'in konuk olacağı Şebeke'yi HD görüntü kalitesi ile izleyebilirsiniz. Şebeke 5. bölüm e konuk olacak Aylin ve Serdar'ın Şebeke oyuncuları na ne kadar tahammül edeceğini hep beraber izleyeceğiz. Detaylı fragman görüntüsünü aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

EKŞİ MAYA NEDİR, EVDE EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR? MAYA REHBERİ

  Eğitmen Şef Arif Akdaş, ekşi maya nedir sorusunu şöyle yanıtlıyor: Ekşi mayalar tek hücreli organizmalardır. Yiyeceklerini elde etmek için enzimleri kullanırlar. Ekşi maya içerisinde yer alan sayısız tür ve çeşitte maya ve laktik asit bakterisi vardır. Un, sıcaklık ve yaratılan ortam, hangisinin gelişeceğine karar verir. Ekşi maya, un ve suyun karıştırılarak  belirli bir zaman ve ısıyla bekletilmesiyle  oluşur. Maya tarafından üretilen laktik asit bakterisi, un ve havadaki yabani bakterileri kullanarak enzimleri aktive edilmesini sağlar. Bu fermantasyon sonucu ekşi maya oluşur. Ekşi maya yapımında önemli olan mayanın oluşum sürecinde kimyasal ve fiziksel tepkimelerini anlamak ve süreci gözlemlemektir. Ekşi maya yapımında unun kalitesi önemlidir. EVDE MAYA NASIL YAPILIR? MAYANIN PÜF NOKTALARI NE? Eğitmen Şef Arif Akdaş, evde maya yapımını ve tarifin aşamalarını şöyle anlatıyor: EKŞİ MAYA YAPIM AŞAMALARI VE PÜF NOKTALARI Tercihen çavdar ve tam buğday unu kullanılır. İlk m...